BCN Smart City

Vincles BCN

El servei que millora el benestar i les relacions socials de la gent gran a partir de l’ús de les TICVincles BCN és un projecte d'innovació social que vol reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles a Barcelona i millorar el seu benestar a través de l’ús de les TIC.

Durant l’últim trimestre del 2016 s’engegarà la prova pilot en el barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, i s’ha previst que s’ampliï als barris de la Nova Esquerra de l’Eixample, el Besòs i el Maresme, St. Martí de Provençals, i la Verneda i la Pau a principis de 2017.

L’envelliment de la població és un fet generalitzat a nivell mundial i, en els últims anys, han proliferat els estudis sobre la solitud en la gent gran i les seves repercussions negatives pel que fa a l’impacte en la seva salut mental i física.

El servei Vincles BCN procura apoderar les persones grans en la gestió de les seves relacions mitjançant una aplicació instal·lada a la tauleta que l’Ajuntament prestarà a les persones usuàries.

L’aplicació s’articula al voltant de dues xarxes: la xarxa personal i el grup d’usuaris. La xarxa personal és la xarxa de la pròpia persona usuària, és a dir els seus familiars i amics. El projecte procura enfortir les relacions i millorar la comunicació entre els membres d’aquest grup. L’objectiu del grup d’usuaris és crear una comunitat de persones grans usuàries de Vincles del barri, que tinguin interessos en comú. En aquest grup hi ha un dinamitzador que promou la participació de les persones usuàries per apropar-les a les persones i als serveis del barri i a les activitats de la ciutat.

El projecte pretén doncs, posar en contacte persones i reforçar les seves relacions, al mateix temps que se’n creen de noves. Per això es promou la comunicació regular a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, alhora que es fomenten trobades presencials.


Quin és el perfil de la persona usuària de Vincles BCN?

 • 1

  Tenir 65 anys o més.

 • 2

  Estar empadronada a Barcelona.

 • 3

  Disposar d’una xarxa personal de família i amics d’un mínim de 2 persones.

 • 4

  Tenir ganes de mantenir relacions socials actives.

 • 5

  Voler ampliar les seves relacions i coneixences.

 • 6

  Parlar català i/o castellà.